Nyt soi

Nyt soi

-

......
äänenvoimakkuus

Muilla kanavilla soi...

logo

Presidentti Tarja Halonen: "Ihmisillä on ikävä joululauluja ja toinen toisiaan"

artikkelikuva

8.11.2021

|

artikkeli

Jaa someen

Elävästä musiikista Kallion kirkkoon nauttimaan tullut presidentti Tarja Halonen vastasi konsertin lomassa Jouluradion viiteen joulumusiikkikysymykseen. Jouluaattona syntynyt presidentti viettää aattoiltaa perinteikästä ja rauhallista joulumusiikkia kuunnellen.


Presidentti Tarja Halonen, minkälaisia joulumusiikkimuistoja teillä on?

Minulla on monenlaisia joulumusiikkimuistoja. Joulumusiikki kuului suomalaiseen kouluelämään silloin, kun olin koululainen. Kuuntelen kaikkia tuttuja, vanhoja joululauluja. Myöhemmin mukaan on tullut tietysti myös uudenlaisia joululauluja. En usko, että kukaan välttyy joulun alla joululauluilta, jos ei haluakaan välttyä. Itse pidän tavan rauhallisesta joulumusiikista.

 

Onko jokin joulukappale teille erityinen?

En suostu sitä sanomaan. Se on sama kuin kertoisi omista lapsistaan, että kuka on paras. Riippuu aina tilanteesta, että minkälainen musiikki milloinkin tuntuu. Vanhat, traditionaaliset joululaulut ovat hyviä. Ja kaikki sellaiset, joissa lauletaan siitä, että miten joulu tehdään sydämeen. Se on tärkeää.

 

Minkälaisiin muistoihin nostalgiset joulukappaleet teidät vie?

Monenlaisiin, hyvin monenlaisiin. Olen syntynyt viimeisenä sotajouluna, siitä minulla ei ole mitään muistikuvaa. Sodanjälkeinen Suomi ja koko Eurooppa oli hyvin köyhä. Se oli hyvin erilainen joulu. Voisin vakuuttaa, että ei se materia silloinkaan pois ollut. Kyllä ihmiset haluavat joulun korostuvan syömisessä, antamisessa, jossain määrin saamisessakin. Minulla on sillä tavalla erilainen tilanne, että olen syntynyt jouluaattoiltana. Tämän vuoksi minulla menee omat syntymäpäivät samassa jouluhelinässä.

 

Kuunnellaanko jouluaattona syntymäpäivälauluja, joululauluja vai kenties molempia?

Jouluaattona kuunnellaan joululauluja. Kyllä se syntymäpäivä jää siinä vähän sivuun. Minua muistetaan jouluaattoaamuna sanoen: ”Tässä on yksi lahja etukäteen. Voit pitää sitä syntymäpäivälahjana”. Syntymäpäivä jouluaattona vaikuttaa niin, että syntymäpäivää vietetään lähipiirin kesken hyvin perinteisesti. Olen tottunut siihen.

 

Hyvää joulunodotusta, rouva presidentti!

Oikein hyvää joulunodotusta. Varautukaa siihen, että kaikissa paikoissa, missä on yhteiset joululaulut, niin siellä seinät tulevat tänä vuonna pullistelemaan. Ihmisillä on ikävä joululauluja, ja ihmisillä on ikävä toinen toisiaan.

 

 

Teksti: Oona Mattila
Kuva: Esko Jämsä

kehikko

kuuntelijaa

Jouluradiota kuunnellaan ympäri maailman.

kuuntelijakartta

Anna palautetta tai jätä toive !

Jouluradio on ev.-lut. seurakuntien lahja kuuntelijoille. Jouluradio on osa Kirkko ja kaupungin mediaperhettä. Toimituksemme sijaitsee Mall of Triplan Fokus-tilassa. Postiosoitteemme on Kolmas linja 22, 00530 Helsinki.

info@jouluradio.fi