Nyt soi

Nyt soi

-

......
äänenvoimakkuus

Muilla kanavilla soi...

logo

Lucian päivä on valon juhla – mutta miksi sitä vietetään?

artikkelikuva

13.12.2019

|

artikkeli

Jaa someen

Lucian päivänä 13. joulukuuta saatat kuulla hartaan Santa Lucia -laulun raikuvan turuilla ja toreilla. Kynttiläkulkueet tuovat valoa vuoden pimeimpään aikaan. Miksi Lucian päivää vietetään? Lue tästä artikkelista, mitä sinun tulisi tietää Lucian päivästä.

Tarinat Lucian päivän alkuperästä

Lucian alkuperästä liikkuu useita erilaisia tarinoita ja legendoja. Yksi suosituimmista legendoista on peräisin Italian Sisiliasta ja se sijoittuu 200–300-vuosien taitteeseen. Sen mukaan Lucia oli harras kristitty, vaikka kristinusko oli Rooman valtakunnassa kiellettyä. Lucia omisti elämänsä uskolleen, jonka takia hän purki kihlauksensa ylhäissukuisen nuorukaisen kanssa.

Siitä suivaantuneena entinen kihlattu ilmiantoi hänet Syrakusan maaherralle Paschasiukselle, joka tuomitsi Lucian lopulta ilotaloon loppuelämäkseen. Hän koki marttyyrikuoleman neitsyenä, kun sotilaat lopulta katkaisivat hänen pään.

Lucia-neito

Lucian päivään kuuluu vahvasti Lucia-neitoperinne, jossa vuosittain valitaan valtakunnallinen Lucia. Tämän asusteisiin kuuluvat valkoiset vaatteet, punainen vyö ja kynttiläkruunu. Kädessään Lucia-neito kantaa kynttilää.

Lucian päivänä järjestetään kulkueita ja juhlia. Ajatuksena on, että Lucia tuo valoa talven pimeyteen. Kynttilä symboloi valoa. Punaisen vyön on kerrottu symboloivan marttyyrikuolemaa.

Valon juhla

Lucian päivä on valon juhla. Kynttilät ja kulkueet tuovat valoa pimeimpään vuodenaikaan.

Nykyisissä juhlaperinteissä Lucian päivä tulkitaan myös auringonpaisteen ja ihmisten välisen lämmön vertauskuvaksi.

Lucian päivä Ruotsissa

Lucian päivää vietetään eritoten Ruotsissa ja sillä on pitkät perinteet sahramilla maustettuine Lucia-leipineen ja tansseineen.

Nykyinen Lucianpäivän vietto valon juhlana 13. joulukuuta on peräisin Ruotsista 1920-luvun lopulta. Stockholms Dagblad herätti vuonna 1927 henkiin uuden Lucia-kultin, Lucia-neidon valitsemisen ja kulkueet.

Lehti järjesti vuonna 1928 ensimmäisen kerran Lucia-neidon vaalin, jossa kruunattiin kynttiläkruunulla Lucia-neito. Tämän jälkeen Lucia kiersi kulkueineen läpi kaupungin. Tapa levisi pian myös sairaaloihin ja kouluihin.

Lucian päivä Suomessa

Lucia-juhlaa on vietetty Suomessa ainakin jo 1800-luvulla ruotsalaisen perinteen mukaisesti. Näissä juhlissa ei kuitenkaan ollut Lucia-neitoa, vaan ne olivat koulujen syyslukukauden päätösjuhlia.

Vuodesta 1949 alkaen Suomessa on valittu koko maan Lucia-neito, joka kruunataan Helsingin Tuomiokirkossa. Vuonna 2019 Lucia-neidon kynttiläkruunun päälaelleen nostaa ähtäväläinen Sara Ray.

Tapana on, että kruunaamisensa jälkeen Lucia-neito esiintyy Tuomiokirkon portailla tonttujen kanssa ja Lucia-kulkue kiertää Helsingin keskustassa. Myöhemmin hän osallistuu useisiin tapahtumiin.

Tämän lisäksi useilla paikkakunnilla ja kouluissa valitaan omia Lucia-neitoja ja järjestetään Lucia-kulkueita.

Suomalaiseen Lucia-perinteeseen kuuluvat myös sahramilla maustetut Lucia-pullat.

Jouluradio toivottaa kuulijoilleen rauhallista valon juhlaa.

kehikko

kuuntelijaa

Jouluradiota kuunnellaan ympäri maailman.

kuuntelijakartta

Anna palautetta tai jätä toive !

Jouluradio on ev.-lut. seurakuntien lahja kuuntelijoille. Jouluradio on osa Kirkko ja kaupungin mediaperhettä. Toimituksemme sijaitsee Mall of Triplan Fokus-tilassa. Postiosoitteemme on Kolmas linja 22, 00530 Helsinki.

info@jouluradio.fi