Nyt soi

Nyt soi

-

......
äänenvoimakkuus

Muilla kanavilla soi...

logo

Vlada Laukkonen koodaa Päkän Päivä -sovellusta ja pitää koodauskoulutuksia Mimmit koodaa -kampanjassa.

artikkelikuva

9.12.2019

|

artikkeli

Jaa someen

Miten Päkän päivä syntyy? Tietotekniikan ammattilehti Tivi valitsi Vlada Laukkosen viime vuonna sadan it-vaikuttajan listalle.

Digiviestintäsuunnittelija Vlada Laukkonen esittelee Lastenkirkko-median uutta mobiilipeliä Päkän päivä. Pelin rakentaminen oli tuntunut haastavalta, koska hän ei tuntenut ennestään sen tekemiseen käytettyä tietokoneohjelmaa.

– Olen ottanut rohkeasti selvää asioista. Se on auttanut oppimaan tässä työssä uutta koko ajan. Lisäksi minulla on intohimona kehittää mediatuotteita lapsille ja nuorille.

3–6-vuotiaille lapsille suunnatussa Päkän päivässä seikkailevat Päkä-lammas ja Pulmu-kyyhky. Pelissä harjoitellaan kotiympäristössä lapselle tärkeitä arjen taitoja. Peliä kehitetään lapsilta ja perheiltä saatavan palautteen ja ideoiden pohjalta.

Vielä pari vuotta sitten Nuori kirkko ry:ssä työskentelevä 34-vuotias Laukkonen ei olisi osannut kuvitella tekevänsä ohjelmistojen, sovellusten ja pelien koodia. Laukkonen valmistui tuolloin Lapin yliopistosta taiteen maisteriksi pääaineenaan mediatiede.

– En ollut tehnyt opiskeluni aikana mitään siihen liittyvää työtä. Valmistumisen jälkeen koodaaminen alkoi kiinnostaa minua. En ollut osannut aiemmin hakeutua sen pariin, koska luulin, että siinä vaaditaan matemaattista lahjakkuutta, Laukkonen selvittää.

Kannustusta Facebook-ryhmästä

Vlada Laukkonen ei halunnut takaisin koulunpenkille, joten hän alkoi perehtyä koodaamiseen kotisohvallaan. Netistä löytyi edullisia ja jopa ilmaisia koodauskursseja.

– It-ala kehittyy niin nopeasti, että minusta oli järkevämpää oppia perusteet itseopiskelun kautta.

Ammattiliitto Pro:n uravalmentaja kehotti Laukkosta liittymään Ompeluseura-nimiseen Facebook-ryhmään. Naisille tarkoitetussa ryhmässä käydään työelämään liittyvää keskustelua, ja sieltä voi saada vertaistukea.

Heti seuraavana päivänä Laukkonen perusti Ompeluseura-ryhmän yhteyteen it-alalla aloitteleville naisille LevelUP Koodarit-nimisen ryhmän. Siinä on nyt mukana yli 3 500 naista vasta-alkajista ammattilaisiin. Ryhmän jäsenille järjestetään erilaisia tapahtumia ja yhteistyötä yritysten kanssa.

Tekeillä opaskirja koodaamisesta

Yritysyhteistyön kautta Ohjelmistoyrittäjät ry kiinnostui Vlada Laukkosen LevelUP Koodarit -ryhmästä. Alan yrittäjät olivat jo pitkään olleet huolestuneita siitä, että koodaajista on pulaa ja koodaajina on niin vähän naisia.

– Tätä kautta tuli idea Mimmit koodaa -kampanjasta. Sen tarkoituksena on tarjota naisille päivän tai illan mittaisia koodauskoulutuksia sekä rohkaista ja motivoida heitä eri tavoin, Laukkonen kertoo.

– Koodareille on kysyntää, koska nykyään kaikki teknologia on täynnä koodia ja sitä käytetään kaikilla toimialoilla. Esimerkiksi käy se, miten Nuori kirkko kehittää uusia pelejä verkkosivuilleen.

Parhaillaan Laukkonen työstää Maria von Kügelgenin kanssa Kaikki koodaa –kirjaa. Ensi huhtikuussa ilmestyvä kirja on tarkoitettu oppaaksi koodaamisesta ja ohjelmistokehityksestä kiinnostuneille. Kirjaa varten avattiin joukkorahoitukseen perustuva mesenaattikampanja, sillä tarkoituksena on lahjoittaa se kaikille Suomen lukioiden toisen vuoden opiskelijoille.

IT-vaikuttaja

Aktiivisuus it-alalla johti siihen, että tietotekniikan ammattilehti Tivi valitsi Vlada Laukkosen viime vuonna sadan it-vaikuttajan listalle.

– Se tuntui mielettömältä. En oikein tajunnut, mitä oli tapahtunut, vaikka tämä on tuntunut niin omalta jutulta. On hienoa, että olen pärjännyt alalla ja voinut innostaa muita.

——-

Päkän päivä on sovellus 3–6-vuotiaille lapsille. Siinä lapsi saa leikkiä Päkä-lampaan ja Pulmu-kyyhkyn kanssa kodin huoneissa.

Lapsi saa nimetä asioita ja hassutella. Huoneista löytyy myös tilanteisiin sopivia rukouksia. Pikkupeleissä voi pukea Päkän ja treenata muistamista. Pelin uusimmassa versiossa pääsee myös kuuntelemaan Lasten jouluradiota Päkän olohuoneessa.

Peli on ladattavissa Google Play -sovelluskaupasta Android-laitteille.

kehikko

kuuntelijaa

Jouluradiota kuunnellaan ympäri maailman.

kuuntelijakartta

Anna palautetta tai jätä toive !

Jouluradio on ev.-lut. seurakuntien lahja kuuntelijoille. Toimituksemme sijaitsee Mall of Triplan Fokus-tilassa. Postiosoitteemme on Kolmas linja 22, 00530 Helsinki.

info@jouluradio.fi