Nyt soi

Nyt soi

-

......
äänenvoimakkuus

Muilla kanavilla soi...

logo

Metropolian opiskelijat loivat 2020-luvun joulumusiikkia – ensiesitys Jouluradio20-juhlakonsertissa

artikkelikuva

30.11.2022

|

artikkeli

Jaa someen

Jouluradio ja Metropolia-ammattikorkeakoulu järjestivät kilpailun, jossa opiskelijoita kutsuttiin säveltämään 2020-luvun joululaulu. Voittajalaulu ammensi inspiraatiota kansanperinteestä.

Balladimainen Sielunlintu kertoo metsässä asuvasta ihmisestä, jonka yksinäisyyteen sielunlintu tuo toivoa ja lämpöä. Tällä kappaleella musiikin tekemisen ja tuottamisen pääaineessa opiskeleva Amanda Mäläskä voitti joululaulukilpailun.

Olin tehnyt laulun jo ennen kilpailua. Minua kiehtovat kansanperinne ja mytologia, ja törmäsin netissä sielunlintuun, johon liittyy erilaisia merkityksiä, Mäläskä sanoo.

 – Saamelaisessa mytologiassa kuukkelia pidetään sielunlintuna, ja se on metsämiesten suojelija. Karjalaisessa kansanuskossa taas tehtiin puisia sielunlintuja vartioimaan ihmisten sielua. Kun ihminen kuoli, lintu vietiin hänen haudalleen.

Mäläskä sävelsi Sielunlinnun pianolla. Melodia ja sanat syntyivät lähes samanaikaisesti.

Joulu merkitsee minulle rakkauden ja valon juhlaa. Toivoa herättävä laulu on minusta erityisen tärkeä tässä maailmantilanteessa.

Hän voitti myös joululaulukilpailun kolmannen sijan Joulu on -kappaleellaan. Sen hän teki yhteistyössä toisen opiskelijan, Salla Saarisalon, kanssa.

Amanda katsoo kaukaisuutteen flyygelin ääressä

Amanda Mäläskän lempijoululaulu on Varpunen jouluaamuna. Hänen tekemänsä uusi joululaulu Sielunlintu ammentaa myös lintumystiikasta.

Kilpailuissa oppii, mutta kilpaileminen ei ole tärkeää

Muusikkosukuun kuuluva 30-vuotias Amanda Mäläskä opiskelee Metropoliassa kolmatta vuotta. Hän on osallistunut aiemmin Talent Suomi – ja Voice of Finland -kilpailuihin.

Ne olivat opettavaisia ja hieman ahdistaviakin kokemuksia. Kilpaileminen ei kuitenkaan ole minulle niin tärkeä asia.

Nykyään hän tekee musiikkia artistinimellä Awa ja keikkailee sekä soolona että oman bändinsä kanssa. Musiikki on suomenkielistä tunnelmallista poppia.

Amanda Mäläskän lempijoululaulu on lapsesta saakka ollut Varpunen jouluaamuna. Hän on tehnyt siitä uuden sovituksen, joka kuullaan Metropolian joulukonsertissa 1. joulukuuta.

Soulahtava laulu syntyi takahuoneessa

Toiseksi joululaulukilpailussa tuli Severi Seppäsen Facetime Hideaway. Hän sävelsi modernin soul-henkisen kappaleen varta vasten kilpailua varten. Kilpailuun osallistuneelle äänitteelle hän pyysi esittäjäksi tyttöystävänsä, jazzlaulaja Siina Suutarisen.

Omiin kokemuksiin perustuva joululaulu syntyi nopeasti kitaralla espoolaisen Sellosalin takahuoneessa. Laulu kertoo siitä, kun ei voi nähdä rakastaan joulun aikaan ja yhteyttä pidetään älylaitteiden avulla, Seppänen kertoo.

Soul on Seppäselle rakas tyylilaji myös joulumusiikissa. Hänen suosikkinsa on amerikkalaisen Donny Hathawayn This Christmas.

22-vuotias Seppänen opiskelee musiikin tekemisen ja tuottamisen linjalla toista vuotta.

Tämä on tuntunut omalta paikalta. Koulussa on lahjakkaita opiskelijoita ja tasokas opetus, ja opettajat kohtelevat meitä kuin ammattilaisia.

Ammattilaiseksi Seppänen itsensä jo kokeekin, sillä hän keikkailee paljon eri kokoonpanojen kanssa. Hän myös säveltää ja tekee sanoituksia erilaisille artisteille.

Muusikon elämä on antoisaa ja moninaista.

Severi nojaa flyygeliin

Severi Seppänen teki laulun, joka kertoo siitä, kun ei voi viettää joulua rakkaansa kanssa samassa paikassa.

Kilpailun satoa kuullaan konsertissa

Idea joululaulukilpailusta syntyi viime syksynä, kun Jouluradio edustajat osallistuivat Metropolian uuden Soiva-rakennuksen avajaiskonserttiin. Konsertissa opiskelijat esittivät sovittamiaan pop- ja rock-kappaleita.

Halusimme yhdessä etsiä 2020-luvun ihmisten jouluun sopivaa musiikkia. Kysyimme, mikä juuri nyt koskettaa meitä ja tuo meille joulun rauhan, sanoo konsertin johtanut Metropolian Musiikin tekemisen ja tuottamisen pääaineen vastuulehtori Jere Laukkanen.

Kilpailu oli avoin kaikille Metropolian musiikin tutkinto-ohjelman opiskelijoille. Osallistujat lähettivät työnsä nimimerkillä. Kilpailun raati valitsi kappaleista kolme parasta sekä kolme muuta kappaletta orkesterille sovitettaviksi.

 

Jere, Severi ja Amanda ovat urkujen äärellä

Amanda Mäläskä, Severi Seppänen ja muut Metropolian opiskelijat sekä opettaja Jere Laukkanen haastettiin pohtimaan, miltä kuulostaa 2020-luvun joulumusiikki.

Raadin puheenjohtajana toimineen Jouluradion Katri Ketolan mukaan raati kiinnitti huomiota muun muassa kappaleen ja sen tekstin ajankohtaisuuteen, sanoman eheyteen, kappaleen koskettavuuteen ja sen sovitettavuuteen isolle orkesterille. Voittajakappaleet ja muita kilpailuun osallistuneita kappaleita kuullaan joululaulukonsertissa 1.12. Metropolian Arabiasalissa.

Konsertissa kuullaan aivan uusien laulujen lisäksi uudenlaisia versioita vanhoista joululauluista, Laukkanen kertoo.

Jouluradio20-juhlakonsertti 1.12. klo 19 Metropolian Arabiasalissa. Konsertti striimataan suorana Jouluradion Facebook- ja YouTube-tileille. Sen voi kuunnella myös Jouluradion pääkanavalta la 10.12. klo 18 ja uusintana 22.12. klo 18 ja 25.12. klo 18.

Linkki konserttiin.

Teksti: Marjo Kytöharju
Kuvat: Antti Rintala

Juttu on osa Jouluradio20-juhlalehteä. Lue koko lehti tästä.

kehikko

kuuntelijaa

Jouluradiota kuunnellaan ympäri maailman.

kuuntelijakartta

Anna palautetta tai jätä toive !

Jouluradio on ev.-lut. seurakuntien lahja kuuntelijoille. Jouluradio on osa Kirkko ja kaupungin mediaperhettä. Toimituksemme sijaitsee Mall of Triplan Fokus-tilassa. Postiosoitteemme on Kolmas linja 22, 00530 Helsinki.

info@jouluradio.fi