Nyt soi

Nyt soi

-

......
äänenvoimakkuus

Muilla kanavilla soi...

logo

Alina Tomnikov: "Mä en voi kuvitella joulua ilman Jouluradiota ja mummolaa"

artikkelikuva

13.12.2019

|

artikkeli

Jaa someen

Näyttelijä Alina Tomnikov odottaa pitkää joululomaa ja sitä, että saa joululaulun sanoin “unohtaa kiireen ja melun rasittavan”.

Näyttelijä Alina Tomnikoville joulu on nykyään tärkeä ja perinteikäs juhla. Aina kuitenkaan näin ei ollut. Suomalais-venäläisessä perheessä kasvanut Alina muistelee, ettei lapsuudenkodissa vietetty joulua vaan sen sijaan virittäydyttiin venäläisen tavan mukaan uudenvuoden viettoon.

– Mä olin kateellinen mun kaikille kavereille ku niillä oli joulujuttuja ja meillä niitä ei ollut!

Onneksi joulutunnelmaa pääsi aistimaan mummolaan Ouluun. Mummolan turva ja isoäidin omistautuminen lapsenlapselleen ovat asioita, joita Alina vaalii edelleen. Joulun tuoksu ja fiilis ovat yhdistelmä jouluruokien tuoksua, 90-luvun nahkasohvia ja paukkuvaa pakkasta. 

– Mummo loihti lapsenlapselleen kaiken, mitä vaan voi kuvitella, Alina tunnelmoi.

Alina ei kuuntele juurikaan musiikkia vapaa-ajallaan vaan sopeutuu siihen äänimaisemaan, mitä esimerkiksi kauppakeskuksissa sattuu kulloinkin olemaan. Mummolassa soi kuitenkin Jouluradio.

– Mä en voi kuvitella joulua ilman Jouluradiota ja mummolaa.

Lupa pysähtyä

Alinalle kaikista rakkain joululaulu on Tulkoon joulu. Erityisesti kappaleessa puhuttelee kohta: “Tahtoisin päästä paimenten mukaan. Unohtaa kiireen ja melun rasittavan”, mistä hän tunnistaa itsensä. Keskellä työkiireiden ja hektisen arjen haaveilee täydellisestä seisahtumisesta. 

– Siinä on kuvailtu hienosti sellainen hetki, kun yhteiskunnallisesti annetaan lupa pysähtyä. Pitäis jotenkin muistaa antaa itselle se lupa muutenkin kuin jouluna.

Tänä jouluna hän haaveilee erityisesti siitä, että voisi lomansa aikana saavuttaa laulussa kuvaillun kiireettömyyden tunnun. Samalla Alinaa kiehtoo laulun mahtipontisuus esimerkiksi “Pääsköön vangit vankiloistaan” kohdassa. Toisaalta kappaleeseen on piilotettu myös salaisuuden ja mysteerin tuntua. 

– Siinä on salaisuuden siemen. Tämä joulu voi muuttaa historian! Mitä kirjoittaja on silloin ajatellut? Onko hänelle syntynyt silloin lapsi vai puhuuko hän Raamatusta? Alina pohtii. 

Yhdessäoloa ja elokuvia

Venäläinen uusivuosi on iloinen juhla, johon kuuluu tuhti ruoka, yhdessäolo ja lahjat. Juhlan vietto alkaa tammikuun ensimmäisenä päivänä ja päättyy 7.1. vietettävään jouluun. Alinan kokemuksen mukaan Venäjällä ollaan myös pikkuhiljaa alettu viettämään myös länsimaista joulua ja siihen liittyviä perinteitä.

– Musta tuntuu, että ollaan vaan iloisia siitä, että on yksi juhla lisää. Koska kaikkihan tykkää juhlia! 

Alina on viettänyt venäläistä uutta vuotta poikkeuksetta Suomessa niin venäläisin menoin kuin mahdollista. Venäjällä tehdään juhlaa varten aina uusi elokuva, johon kutsutaan esiintymään venäläisiä näyttelijöitä ja artisteja.  Yksi perinne on ollut katsoa elokuvaa yhdessä perheen kanssa.

– Siinä on aina vähän sellainen vaivaannuttava juoni, mutta kaikki hyväksyy sen. Samalla sit syödään kun katsotaan todella pompöösimäistä elokuvaa, missä on blingiä ja tunnetta ja kaikkia venäläisiä kasvoja, jotka esiintyvät yhdessä.

Alina kertoo etukäteen miettineensä, mitä osaisi kertoa venäläisestä joulunajan musiikista. Hänelle juhlaan liittyy juuri samaisissa elokuvissa soineet kappaleet.

– Ne biisit personoituvat mulle venäläiseen joulunajan musiikkiin, Alina kertoo.

 

Kuulostaa joululta – Alina

Kuulostaa joululta -sarjassa vieraana näyttelijä Alina Tomnikov. Alinan kanssa jutellaan tietty joulumusiikista! Mitä joulumusiikki merkitsee Alinalle? Entä miten venäläiset juuret kuuluvat hänen loppuvuoden musavalinnoissa?

Julkaissut Jouluradio Keskiviikkona 11. joulukuuta 2019

kehikko

kuuntelijaa

Jouluradiota kuunnellaan ympäri maailman.

kuuntelijakartta

Anna palautetta tai jätä toive !

Jouluradio on ev.-lut. seurakuntien lahja kuuntelijoille. Jouluradio on osa Kirkko ja kaupungin mediaperhettä. Toimituksemme sijaitsee Mall of Triplan Fokus-tilassa. Postiosoitteemme on Kolmas linja 22, 00530 Helsinki.

info@jouluradio.fi