Nyt soi

Nyt soi

-

......
äänenvoimakkuus

Muilla kanavilla soi...

logo

"Biisi lähti sydämestä eikä kilpailuhengestä" – Amanda Mäläskä voitti joululaulukilpailun

artikkelikuva

16.9.2022

|

artikkeli

Jaa someen

Jouluradion ja Metropolia AMK:n järjesti musiikin opiskelijoille joululaulukilpailun, jossa etsittiin 2020-luvun joululaulua. Joululaulukilpailun voitti Amanda Mäläskän säveltämä ja sanoittama kappale Sielunlintu, joka liittyy vahvasti saamelaiseen mytologiaan ja karjalaiseen kansanuskoon.

– Tämä voitto merkitsee minulle todella paljon, sanoo hyvinkääläinen Amanda Mäläskä, joka opiskelee Metropolia AMK:ssa musiikin tekemistä ja tuottamista.

Mäläskä vei samaisessa kilpailussa myös kolmannen sijan yhdessä Salla Saarisalon kanssa kappaleella Joulu on. Kilpailussa toiseksi tuli  Severi Seppäsen säveltämä ja sanoittama Facetime Hideaway. Amanda Mäläskä sanoo joululaulukilpailun voiton valavan uskoa jatkoon ja siihen, että hän jaksaa myös tulevaisuudessa tehdä musiikkia sydämestä.

– Sielunlinnun idea syntyi ennen kuin kuulin tästä kilpailusta. Olin alkanut jo tehdä joululaulua, kun olen joululaulujen suuri ystävä itsekin. Joululaulukilpailu tuntui ihan johdatukselta. Koska biisi oli lähtenyt sydämestä eikä kilpailuhengestä, niin oma tunteeni on se, että sen takia lopputulos oli juuri tällainen, Mäläskä pohtii.

Amanda Mäläskä kertoo olleensa aina kiinnostunut eri kansanuskoista, mytologioista ja kulttuurihistoriasta. Sielunlintu on saamelaisessa mytologiassa metsämiesten ja metsäläisten ystävä, suojelija ja vartija. Karjalaisessa kansanuskossa ihmisillä oli aikanaan puiset sielunlinnut, jotka laitettiin sängyn viereen vahtimaan, ettei sielu karkaa yön aikana.

– Meidän kulttuuriimme kuuluu vahvasti lintujen talviruokinta. Se on käsittääkseni lähtöisin siitä, että ennen vanhaa uskottiin, että vainajat tulevat varsinkin jouluisin tervehtimään meitä linnun muodossa. Ja siitä halusin tehdä joululaulun. Kiteytin lauluun myös sitä autuutta, rauhaa ja toivoa, mitä mielestäni tämä maailma on kipeästi kaivannut ja tarvitsee, ja mitä olen itsekin viime vuosina tarvinnut.

Laulukilpailun tuomaristo kuvaili kappaletta kauniiksi, koskettavaksi ja eheäksi kokonaisuudeksi perinteisellä vivahteella. ”Kappaleessa on vahvaa symboliikkaa sielunlinnun muodossa. Sävellys on taitavasti tehty ja sanoitus mietitty. Klassinen jouluballadi vaikkapa koulun joulujuhlassa laulettavaksi!”

Kilpailukappaleet kuullaan Suuressa Joulukonsertissa

Laulukilpailun raadissa olivat Music x Median toiminnanjohtaja Kaisa Rönkkö, Metropolian AMK:n musiikin lehtori Jere Laukkanen, Metropolian Musiikin alumni Jaakko Kiuru sekä Jouluradion tuottaja-toimittaja Katri Saarela.

Kilpailun raati kiinnitti valinnoissaan huomiota kappaleen ja sen tekstin ajankohtaisuuteen, sanoman eheyteen, kappaleen koskettavuuteen sekä kappaleen sovitettavuuteen isolle orkesterille. Lisäksi kappaleen ja ennen kaikkea sen tekstin tuli heijastaa Jouluradion arvoja.

Voittajakappaleet ja muita kilpailuun osallistuneita kappaleita kuullaan Suuressa Joululaulukonsertissa 1.12.2022 Metropolian Arabiasalissa orkesterin ja laulusolistien tulkitsemina. Konsertti striimataan Jouluradion somekanavissa ja radioidaan Jouluradion pääkanavalle.

Kuva: Saku Soukka

kehikko

549

kuuntelijaa

Jouluradiota kuunnellaan ympäri maailman.

kuuntelijakartta

Anna palautetta tai jätä toive !

Jouluradio on ev.-lut. seurakuntien lahja kuuntelijoille. Osoitteemme: Jouluradio Silta, REDI, Hermannin rantatie 5 A 165, 00580 Helsinki

info@jouluradio.fi